top of page

5 pasi pentru a opri un atac de panica

Ce este un atac de panica? Poate fi prevenit?

Dintr-o data te simti ametit, vederea devine tulbure, ai dificultati de respiratie si se pare ca inima iti bate de o mie de ori pe secunda. Toata acesta simptomatologie apare brusc, oricand si oriunde.

Uneori apare cand traversezi strada, uneori coborand la metrou si, desi poate disparea după cateva minute, suferinta are întotdeauna un sentiment puternic de frica si insecuritate, ca si cum ai fi salvat în mod miraculos dintr-un mare pericol si fara sa stii bine unde a fost riscul.

Cu toate acestea, exista temerea ca acest "atac" va fi repetat fara a sti cum sa il prevenim.

Persoana care sufera de aceste crize nu stie de ce se intampla si sfarseste prin a-i fi rusine de dificultatile sale incercand sa le ascunda prin toate mijloacele.

Daca se intampla de mai multe ori, incepeti sa dezvoltati obiceiuri care simtiți ca va ajuta, dar care in realitate va limiteaza viata.


Rezultatul acestui tip de gandire este acela ca persoana ajunge sa se blocheze, sa nu mai iasa din casa sau sa iasa din casa insotita, refuza sa calatorească in transportul public, sa intalneasca oameni, sa intre într-un restaurant sau intr-un cinematograf. Ocoleste spatiile deschise (agorafobie), locurile aglomerate, petrecerile si persoanele necunoscute.

Astfel, aceste "reacții adverse" sociale ale atacurilor de panica pot fi la fel de distructive ca episodul însusi.


Simptome

Cand persoana care se confrunta cu aceasta problema, cauta cu disperare indicii pentru a intelege ce se intampla cu ea.

Primul lucru pe care il percepe este ca senzatia de panica apare impreuna cu manifestari fizice: ameteli, lipsa de aer, vedere tulbure, palpitatii. Si credeti ca poate totul se datoreaza unor probleme corporale.

De obicei incepe un drum lung prin cabinetele medicale de diferite specialitati, unde auzi aproape intotdeauna acelasi raspuns: "Nu ai nimic, testele tale clinice au iesit normale, nu te mai ingrijora".

Dupa un asemenea raspuns, se ingrijoreaza mult mai mult, deoarece persoana care sufera de atacuri de panica are sentimentul ca tot ceea ce el a povestit in vizitele sale medicale "nu exista", iar el se scufunda treptat intr-un stat de vulnerabilitate psihologica..


5 pasi pentru a opri un atac de panica:


1. Identificarea cauzei care a declansat atacul de panica - Incercati sa identificati daca teama a fost provocata de un motiv anume. Daca acesta exista, incercati sa il indepartati sau sa indepartati persoana de sursa de stres si sa o conduceti spre un loc mai linistit, unde sa se simta in siguranta.

2. Calmati persoana- Vorbiti cu persoana care sufera atacul de panica linistit, dar ferm. Incercati sa o convingeti sa se calmeze si sa ramana pe loc.

3. Ajutati persoana sa isi recapete ritmul normal al respiratiei - Odata ce persoana a reusit sa revina la ritmul respirator normal, ii va fi mai usor sa elimine celelalte simptome asociate atacului de panica. Exista cateva metode care ar putea sa va fie de folos:

• incercati sa il ajutati sa inspire si expire mai rar; folositi metoda numaratului- persoana va inspira in timp ce tu numeri cu voce tare. Numarand din ce in ce mai rar, respiratia va reveni la normal.

• folositi metoda pungii de hartie- punga se pozitioneaza in dreptul gurii si al nasului astfel ca aerul expirat sa fie apoi reinspirat. Dupa 10 inspiratii persoana trebuie sa respire de cateva ori fara punga. Acest procedeu trebuie repetat de maxim 3 ori pentru a nu avea efectul invers.

4. Nu lasati persoana nesupravegheata- Niciodata nu lasati singura o persoana care sufera un atac de panica. Ramaneti alaturi de ea sa va asigurati ca si-a revenit complet.

5. Cereti ajutor de specialitate- Daca simptomele nu se amelioreaza in 15-20 de minute, cereti ajutor medical de urgenta.

835 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page