top of page

Ce este colonul iritabil și cum poate fi tratat cu ajutorul hipnozei clinice


Colonul iritabil este o afecțiune cronică a tractului digestiv care poate fi cauzată de numeroși factori, inclusiv alimentația, sensibilitatea crescută a intestinului și stresul. De aceea, există numeroase tratamente care au ca scop ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni, printre care și hipnoza clinică. În acest articol, vom explora cauzele colonului iritabil din perspectiva psihologică, efectele terapeutice ale hipnozei clinice în tratarea acestei afecțiuni, precum și exemple concrete de rezultate pozitive obținute prin utilizarea acestei tehnici, susținute de studii științifice.


Cauze ale colonului iritabil

Printre cauzele de natură psihologică care pot contribui la apariția colonului iritabil se numără stresul, anxietatea și depresia. Stresul are un efect negativ asupra sistemului digestiv, afectând procesele digestive și motilitatea intestinală. În același timp, anxietatea și depresia pot amplifica simptomele colonului iritabil, cum ar fi durerea abdominală, balonarea, diareea și constipația. Hipnoza clinică poate ajuta în această privință, prin inducerea unei stări de relaxare profundă, reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea stării emoționale a pacientului.


Hipnoza clinică în tratarea colonului iritabil

Hipnoza clinică este o tehnică terapeutică care implică relaxarea profundă a pacientului și accesarea subconștientului pentru a atenua anumite simptome sau comportamente. În cazul colonului iritabil, hipnoza clinică poate fi utilizată în două direcții. Prima, pentru atenua simptomele digestive și disconfortul asociat acestor simptome. Prin urmare, pacientul poate avea o motilitate intestinală mai bună și o digestie mai eficientă. A doua direcție prin care hipnoza clinică este folosită în tratarea colonului iritabil este ca instrument pentru tratarea cauzelor de natură psihologică ce au dus la această afectiune și anume stresul, anxietatea sau depresia.


Ce spun studiile șiintifice?

Studiile științifice efectuate asupra efectelor terapeutice ale hipnozei clinice în tratarea colonului iritabil indică faptul că această tehnică poate fi extrem de eficientă în reducerea simptomelor acestei afecțiuni.


Un studiu realizat în Australia a arătat că pacienții tratați cu hipnoza clinică au înregistrat o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește simptomele colonului iritabil, cum ar fi durerea abdominală, gazele și diareea. În plus, aceștia au relatat un nivel crescut de satisfacție și energie, sugerând că hipnoza clinică poate avea efecte pozitive asupra stării generale de bine a pacientului.


Un alt studiu publicat în National Library of Medicine-National Center of Biotechnology Information arata beneficiile hipnoterapiei în tratarea sindromului de colon iritabil.

Pentru acest studiu s-a folosit un eșantion de 204 pacienți care au completat chestionare în care au punctat simptomele, calitatea vieții, nivelul de anxietate și depresie înainte, imediat după și până la șase ani după hipnoterapie. De asemenea, toți subiecții au evaluat efectele hipnoterapiei retrospectiv.

Rezultate: 71% dintre pacienți au răspuns la hipnoterapie. Dintre aceștia, 81% și-au menținut îmbunătățirea calitații vieții în timp. Calitatea vieții și scorurile de anxietate sau depresie au fost în mod similar îmbunătățite semnificativ iar participanții la studiu au raportat o scadere a necesității utilizării medicamentelor după finalizarea hipnoterapiei.

Acest studiu demonstrează că efectele benefice ale hipnoterapiei par să dureze cel puțin cinci-șase ani. Astfel, hipnoza clinică dovedindu-se o opțiune terapeutică viabilă pentru tratamentul sindromului de colon iritabil.


Ce spun pacienții?

În completarea studiilor științifice, există numeroase exemple concrete de pacienți care au beneficiat de terapie prin hipnoza clinică în tratarea colonului iritabil. Aceste persoane au început să sufere de simptome asociate cu colonul iritabil după o perioadă de stres prelungită. După o serie de ședințe de hipnoză clinică, aceastia au raportat o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate și ameliorea simptomelor asociate colonului iritabil cum ar fi reducerea durerii abdominale și îmbunătățirea ritmului intestinal.

Concluzie: Exemple concrete de pacienți și studii științifice sugerează că hipnoza clinică este eficace în diminuarea simptomelor și tratarea colonului iritabil cât și asupra stării generale de bine a pacientului. Prin urmare, această tehnică terapeutică ar putea fi o opțiune eficientă și non-invazivă pentru cei care suferă de colon iritabil, afecțiune din ce în ce mai frecventă în ziua de astăzi.






191 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page