top of page

Hipnoza și hipnoterapia

Actualizată în: 17 feb. 2023


Există multe preconcepții cu privire la hipnoză iar cel mai adesea aceasta este asociata cu hipnotismul de spectacol sau imaginea zugravită de filmele de la Hollywood în care oamenii sunt manipulați să facă lucruri contra voinței lor. De aceea în rândurile ce urmează mă voi strădui să clarific ce anume este mai exact hipnoza.


Starea hipnotică, hipnoza și hipnoterapia


Starea hipnotică este o stare modificată a conștiinței în care mintea conștientă este relaxată, iar subconștientul este mai deschis și mai sugestibil. Este adesea descris ca un sentiment de a fi profund relaxat, în care persoana este conștienă de ceea ce se întâmplă în jurul ei fiind în același timp detașată de mediul înconjurător.


De cate ori nu ați condus ajungând în fața casei fără să vă amintiți exact drumul sau detalii de pe traseu? sau poate v-ati urcat în metrou și ați realizat că cele câteva stații până la destinație au trecut fără să vă dați seama? dar atunci cănd urmăreați cu atenție un film fără să realizați că timer-ul cuptorului sună? Nu ați fost niciodată atât de concentrat asupra a ceea ce lucrați încât nu ați realizat că toți colegii au plecat deja de la birou? Toate acestea sunt exemple de stări hipnotice prin care trecem de mai multe ori în fiecare zi.


Hipnoza


Astfel, hipnoza poate fi definită și ca o stare de relaxare adâncă și focalizare a atenției, stare care mai este denumită și transă hipnotică. Vedem în acest fel că transa hipnotică poate fi indusă de catre altcineva prin hipnoză sau poate fi autoindusă voluntar sau involuntar.


Exemple de transă hipnotică includ:

Relaxarea/meditația – acesta este cel mai frecvent tip de stare hipnotică și este adesea folosită în hipnoterapie. În timpul acestei stări, persoana se concentrează asupra respirației și a senzațiilor corporale.

Vizualizarea – acest tip de transă hipnotică implică crearea unei imagini mentale a ceva ce ați dori să realizați și apoi să vă concentrați asupra acelei imagini.

Imagistica creativă – această formă de stare hipnotică implică imaginarea unei situații și apoi concentrarea asupra detaliilor acelei situații imaginate.

Disocierea - este un tip de transă hipnotică în care persoana se concentrează asupra unui stimul vizual sau auditiv și se detașează de gândurile sale conștiente.


În viața de zi cu zi folosim in mod conștient 3-5% din capacitatea noastră mentală, restul de 95% fiind ocupat cu procesele minții noastre inconștiente. Datorită faptului că în starea de hipnoză mintea subconștientă este foarte permeabilă și receptivă la sugestii hipnoza este o cale catre atingerea unui potențial superior prin care putem obține transformări pozitive in viața noastră.


Hipnoterapia


Hipnoterapia este un instrument ce poate poate fi folosit cu mare succes în psihoterapie pentru a ajuta oamenii să-și modifice anumite tipare de comportament dăunătoare, să reducă anxietatea și să facă schimbări pozitive in viata lor. În psihoterapie, hipnoza poate ajuta la reducerea stresului, la îmbunătățirea comunicării și la creșterea sentimentului de control. Hipnoza poate fi, de asemenea, folosită pentru a ajuta oamenii sa depaseasca temerile, să reduca durerea, să creasca motivația sau să scape de anumite dependențe.


Hipnoterapia este adesea folosita in combinatie cu alte forme de psihoterapie, cum ar fi terapia cognitiv comportamentala si terapia psihodinamica, pentru a ajuta indivizii să proceseze emotii complexe și să obtină o perspectivă mai conștientă asupra comportamentului lor. Hipnoterapia este o modalitate sigură și eficientă de a trata o varietate de probleme psihologice și poate fi utilizată pentru a spori eficacitatea altor forme de psihoterapie.


Cercetările sugerează că hipnoza este eficientă în psihoterapie. Studiile au arătat că hipnoza poate reduce anxietatea și poate îmbunătăți calitatea vieții la persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală. De asemenea, poate ajuta oamenii să depășească temerile, să reducă durerea fizică și să îmbunătățească performanța sportivilor.


Dat fiind faptul că hipnoza clinică este o discipliă pentru care este necesară o pregătire specifică bazată pe o bună întelegere a psihologiei umane este important să se consulte un profesionist calificat în domeniul psihoterapiei cu o specializare în hipnoterapie.



1.438 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page