top of page

Ce sunt somatizarile si cum te afecteaza?

Actualizată în: 25 mar. 2019



Nu pot sa nu observ ca lumea din jur se confrunta zi de zi cu diferite probleme fiziologice iar majoritatea cauta remedii farmaceutice care ajuta pe termen scurt, pentru ca amelioreaza efectele, dar pe termen lung reapar pentru ca nu este tratata si cauza.


In momentul in care emotiile negative depasesc numarul emotiilor pozitive si persista o perioada indelungata de timp, corpul va resimti constant reactiile fizice negative specifice acestor stari. In aceste cazuri, starea de bine va fi afectata, iar organismul va exprima dezechilibrul dintre corp si minte, somatizand trairile si dezvoltand unele afectiuni.


Somatizarile sunt mesaje pe care corpul le transmite ca un semnal de alarma cu mesajul ca undeva exista un conflict puternic, fie el interior sau exterior. Printre cele mai intalnite psihosomatizari se numara alergiile, psoriazisul, fibromilagia, colonul iritabil, migrena, oboseala cronica, vertijul cronic, durerea de spate, slabiciunea, nelinistea, gafaiala, furnicaturile, greata, constipatia, balonarea, insomnia, lipsa poftei de mancare, dermatitele, ,gastritele, etc...


Atunci cand investigatiile medicale nu identifica nici o cauza fiziologica este recomandat sa te adresezi si unui psihoterapeut. Prin intermediul psihoterapiei, cu ajutorul terapeutului tau, cu motivatie si incredere vei identifica sursa conflictului, emotia, trairea sau gandul declansator al problemei.

La fel ca intreaga viata, corpul este o oglinda care reflecta gandurile si convingerile noastre interioare. El converseaza in permanenta cu noi dar, din pacate, prea putini oameni isi fac timp sa ii asculte mesajele.


Daca la adulti gestionarea emotiilor este complicata, cum gestioneaza cei mici aceste emotii? Majoritatea intra in colectivitate la varste fragede, petrecand foarte mult timp departe de mama si cei dragi; se mai pot bucura de atentia si caldura caminului foarte putin timp, seara, cand si parintii sunt aproape epuizati dupa o zi lunga.. Lipsa afectiunii, nesiguranta, teama, furia sunt doar cateva dintre trairile din fiecare zi. Toate acestea se vor manifesta ca ticuri, anxietate, atacuri de panica, crize de furie, enurezis (pierderea necontrolata a urinei) si multe altele.


Cu ajutorul psihoterapiei, vei invata sa iti exprimi emotiile, sa gestionezi gandurile si sa iti restabilesti echilibrul dintre minte corp recuperandu-ti astfel starea de sanatate.


156 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page