top of page

Cum poti îmbunătăți relația de cuplu în timpul pandemiei?

Actualizată în: 6 oct. 2021


Cu totii stim ca si in condiții normale, este dificil să ai o relație fericită iar absența contactului social și a altor placeri pe care eram obisuiti sa ni le facem, nu o ușurează.

Relațiile sunt complicate și ne referim la toate: monogame, poliamoroase, la distanță, cupluri care locuiesc împreună, cu și fără copii, cu copii de la parteneri anteriori etc. ..fiecare cuplu este extrem de diferit de celelalte. Iar această individualitate face dificilă scrierea despre cupluri. În același timp, tocmai această caracteristică o face o sursă potențială de bucurie, chiar și într-o perioadă de carantina.

Iată câteva indicii pentru a vă ajuta relația să iasă cu bine din pandemie.


1.Acceptați că situația este grea

Noua pandemie de coronavirus, dar și măsurile de combatere a acesteia, în paralel, poate cu pierderea locurilor de muncă, sau cu munca de acasă, îngrijirea copiilor și pierderea vieții sociale, este o sursă extraordinară de stres. Ar fi naiv să credem că această situație excepțională nu are consecințe în relația de cuplu.

Petrecand mai puțin timp de calitate cu celălalt lasă mai puțin spațiu pentru intimitate și, prin urmare, pentru a intreține relații intime, ceea ce face să apară tensiuni. Dacă deviza „business as usual” nu mai poate fi aplicată vieții de zi cu zi, relația trebuie să exploreze și noi căi.

2. Spații pentru sine

O mare problemă în relațiile de cuplu, dar și în casele în care locuiesc împreună mai mulți oameni și în care sunt copii, este că există o lipsă de locuri de retragere pentru sine. Acest lucru devine mult mai evident atunci când dintr-o dată toată lumea este acasă tot timpul.

De aceea este necesar să lăsați conștient mai mult spațiu pentru celălalt într-o casă prea mică. Solutia unor persoane în timpul pandemiei a fost ca unii membri ai familiei să meargă la plimbare câteva ore, astfel încât alți membri ai familiei să poată rămâne liniștiți o vreme.

Oamenii care sunt capabili să-și exprime nevoile au un avantaj, dar pentru a le articula, trebuie mai întâi să le putem percepe. Lipsa distragerii sociale și culturale impuse de pandemie ne confruntă aproape dureros cu noi înșine. Poate fi greu, dar poate fi și o oportunitate.

3. Încălcarea obiceiului

Frustrarea permanentă nu îmbunătățește situația actuală sau îi face bine partenerului. Poate ca este timpul să dezvoltăm noi interese: sa citim, sa facem sport, sa gatim ... Poate, până la urmă, chiar și asta ne va amuza. Sexualitatea noastră este, de asemenea, puternic influențată de modul în care ne simțim cu noi înșine. Să bei vin în pantaloni sport și fără machiaj și să te plângi de toate lucrurile care nu pot fi făcute din cauza pandemiei, este o opțiune. Dar să faci sport, să gătești ceva gustos și sănătos și să te îmbraci frumos la cină este un obiectiv care poate fi atins, care crește stima de sine, precum și șansele de a face sex. Și sexul chiar ajută.

4. Sexul împotriva stresului

In primul lockdown unele persoane au simțit o diminuare a dorinței sexuale datorata stresului. Dar alte persoane foloseau sexul pentru a se distrage de la stres. Adevărul este că stresul poate provoca creșterea sau scăderea dorinței și este ceva foarte personal. Conflictele de relație, preocupările de la locul muncă și copiii sunt, de asemenea, factori pentru anestezierea vieții sexuale.

Pe de altă parte, intimitatea fizică poate avea o funcție de conectare puternică, prea puternică pentru a fi ignorată. Ca si soluție pentru a trezi dorința sexuală sau macar a facilita acea conectare se recomanda ca pentru 10 minute, cei doi sa se apropie si sa se mangaie, sa se imbratiseze si sa se sarute, sau chiar sa stea de vorba (contact vizual direct), creând o atmosferă diferita. Chiar daca nu se va finaliza cu un act sexual de fiecare data, cel putin au petrecut putin timp de calitate impreuna.

5. Noi priorități

Când ideea noastră de normalitate este zdruncinată, este un moment bun să refacem lista noastră de priorități. Se spune adesea că sănătatea este pe primul loc. Pe lista de mai sus se află și familia și oamenii cu care am merge pe o insulă pustie și cei de care ne este dor cand o pandemie ne separă de ei. Monogamia a cunoscut, de asemenea, o revenire neașteptată în timpul pandemiei, putem vorbi chiar despre o monogamizare a relațiilor, multe cupluri profită de restricțiile impuse de pandemie pentru a investi în ele însele, aprofundând relația cu mai mult dialog, mai multă intimitate și mai mult timp împreună.

39 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page