Depresia este una dintre cele mai frecvent diagnosticate afecțiuni de sănătate mintală alaturi de anxietate. Este o tulburare marcată de 2-3 săptămâni consecutive de lipsă a dispoziției și energie scăzută care afectează atât viață personală cât și cea profesională. Pentru că adesea ia multe forme diferite și are o varietate de cauze, o face și mai dificil de identificat. Dar ce este mai exact depresia? Și de ce este atât de greu de tratat? Să aruncăm o privire asupra depresiei, a cauzelor sale și a modului în care psihoterapia poate ajuta.
Identificarea depresiei
Simptomele depresiei sunt complexe, manifestandu-se în multe feluri și variind de la o persoană la alta. Cele mai comune simptome ale depresiei includ senzația de oboseală și o stare de spririt proastă tot timpul, lipsa speranței pentru viitor, plâns frecvent, sentimentul de vinovăție. Alte simptome asociate cu depresia mai sunt concentrarea scăzută, dificultăți în realizarea sarcinilor legate de casă sau de muncă, dormit prea mult sau prea puțin, lipsă de interes pentru activitățile care altădată aduceau bucurie, sentimentul de disperare sau de neajutorare, iritabilitate, neliniște și modificări ale apetitului, scăderea în greutate. Pe langă acestea depresia se mai poate manifesta și prin libido scăzut, lipsa energiei, iritabilitate și chiar intolerantă fată de cei din jur, senzația continuă de teamă și chiar anxietate, amețeli, constipație iar în cazuri de depresie gravă chiar și gânduri suicidare. În timp ce toată lumea experimentează majoritatea acestor sentimente din când în când, dacă ele persistă timp de două săptămâni sau mai mult, fără o cauză clară, atunci ar putea fi un semn de depresie. Dacă credeți că vă confruntați cu depresia, este important să căutați ajutor profesional.
Care sunt cauzele depresiei?
Depresia poate fi cauzată de o combinație de dezechilibre biochimice la nivelul creierului, precum și de factori de mediu, cum ar fi stresul sau traumele.
Alți factori care contribuie pot include genetica (studiile au descoperit că gradul de moștenire a depresiei este de aproximativ 40-50%), probleme medicale precum durerea sau boala cronică, abuzul de substanțe, durerea cauzată de o pierdere (cum ar fi moartea unei persoane dragi), izolarea socială datorată măsurilor de îndepărtare fizică în timpul pandemiei COVID-19 etc. Experiența fiecărei persoane cu depresia este unică, astfel încât înțelegerea cauzelor sale profunde vă ajuta la elaborarea unor planuri de intervenție adaptate nevoilor fiecărui individ în parte.
Tratarea depresiei prin psihoterapie
Medicii psihiatri nu recomandă că primă formă de tratament antidepresivele (ne referim strict la depresia ușoară) pentru că beneficiile sunt reduse. De obicei sunt recomandate: adoptarea unui stil de viață diferit, mai sănătos, psihoterapia ( aceasta îi ajută pe oameni să își exploreze emoțiile într-un spațiu sigur și să învețe abilități de adaptare pentru a le gestiona într-un mod mai sănătoas), terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și hipnoterapia (hipnoza clinică), deoarece se concentrează pe schimbarea tiparelor de gândire negative care pot duce la sentimente depresive.
Concluzie
Depresia este o afecțiune complexă care afectează indivizii în mod diferit, în funcție de situațiile lor unice. Identificarea semnelor și simptomelor sale este primul pas pentru a obține ajutorul de care aveți nevoie - fie prin medicație, fie prin psihoterapie (uneori este nevoie de ambele), astfel încât să puteți începe să vă trăiți din nou viața cu mai multă bucurie și speranță decât înainte! Efectele depresiei se pot limita prin schimbarea stilului de viață, reducerea stresului și introducerea activității fizice în programul zilnic. Cu cât este diagnosticată mai devreme cu atât se poate prevenii agravarea ei. Cu sprijin terapeutic iar atunci când este cazul însoțit de un tratament adecvat recuperarea din depresie este posibilă!
Comments