top of page

Este posibil sa fii deprimat in timp ce pari fericit?

Actualizată în: 6 apr. 2019


Termenul de ‘’depresie zambitoare’’- pare fericit in timp ce intern sufera de simptome depresive- a devenit din ce in ce mai popular.

Desi depresia zambitoare nu este un termen tehnic pe care il folosesc psihologii, cu siguranta este posibil sa fii deprimat si sa reusesti sa maschezi cu succes simptomele. Cel mai apropiat termen tehnic pentru aceasta conditie este "depresia atipica".

De fapt, o proportie semnificativa de oameni care au o stare de spirit scazuta si o pierdere a placerii de a face lucruri, reusesc sa-si ascunda starea in acest fel, iar acesti oameni ar putea fi deosebit de vulnerabili, chiar la sinucidere.

Sa pui o masca doar sa ascunzi depresia, nu este o solutie.

Poate fi foarte greu sa observi persoanele care sufera de depresie zambitoare. Aparent nu ar avea motive sa fie triste - au un loc de munca, un apartament sau o casa si poate chiar copii sau un partener. Ei zambesc cand ii intampinati si puteti purta discutii placute. Pe scurt, au pus o masca.

In interior, totusi, ei se simt la pamant si fara speranta, uneori avand chiar ganduri de a termina cu totul. Forta pe care trebuie sa o aiba in viata lor de zi cu zi, ii poate face vulnerabili in special la realizarea planurilor de sinucidere. Acest lucru este in contrast cu alte forme de depresie, in care oamenii ar putea avea ideatie de sinucidere, dar nu suficienta energie pentru a duce la capat intentiile lor.

Desi oamenii cu depresie zambitoare si-au pus o "fata fericita" pentru lumea exterioara, ei pot experimenta o adevarata ascensiune in starea lor de spirit, ca rezultat al aparitiilor pozitive din viata lor. De exemplu, obtinerea unui mesaj text de la cineva de care ar fi dorit sa auda, sau de a fi laudat la locul de munca, ii poate face sa se simta mai bine pentru cateva momente inainte de a reveni la sentimentul ca este la pamant. Persoanele cu depresie zambitoare pot avea stari temporare de bine.

Alte simptome ale acestei afectiuni includ consumul de alimente in exces, senzatia de greutate la nivelul bratelor si picioarelor si sunt ranite cu usurinta de orice critica sau respingere.

Oamenii cu acest tip de depresie, adesea se simt deprimati seara si simt nevoia de a dormi mai mult decat de obicei. Cu alte forme de depresie, dispozitia lor ar putea fi mai proasta dimineata si ar putea simti nevoia de mai putin somn decat in mod obisnuit.

Zgomotul depresiei pare sa fie mai frecvent la persoanele cu anumite temperamente. In special, persoanele predispuse la anticiparea esecului, avand dificultati de a trece peste situatii jenante sau umilitoare si care tind sa se gandeasca excesiv la situatiile negative care au avut loc.

Un exemplu concret ar fi imaginile pe care le posteaza unii oameni pe canalele de socializare si modul in care se simteau cu adevarat in momentul in care au facut acele fotografii.

Este dificil sa se determine exact ce cauzeaza depresia zambitoare, dar starea de spirit scazuta poate rezulta dintr-o serie de lucruri, cum ar fi problemele de munca, deteriorarea relatiilor si sentimentul ca viata nu mai are scop si sens.

Este foarte comuna. Aproximativ una din zece persoane sunt deprimate si intre 15% si 40% din acesti oameni sufera de forma atipica care seamana cu depresia zambitoare.

Aceasta depresie poate debuta oricand si poate dura o lunga perioada de timp. Daca simtiti ca suferiti de depresia zambitoare, este deosebit de important sa obtineti ajutor. Din pacate, multi nu o fac pentru ca este foarte posbil sa nu creada ca au o asemenea problema mai ales ca ei isi pot continua rutina zilnica ca si inainte. De asemenea, ei se pot simti vinovati si pot rationa ca nu au nici un motiv pentru care sa fie tristi. Deci, ei nu spun nimanui despre problemele lor si ajung sa se simta rusinati de sentimentele pe care le traiesc

Cum poti sa rupi acest cerc? Un punct de plecare este cunoasterea faptului ca aceasta conditie exista si ca este serioasa.

Meditatia si activitatea fizica s-au dovedit a avea beneficii extraordinare pentru sanatatea mintala.

Terapia este o alta optiune pentru cei afectati, invatandu-i sa isi schimbe modelele de gandire si comportamentul.

Neurologul austriac Viktor Frankl a scris ca ’’piatra de temelie a sanatatii mintale bune este sa ai un scop in viata.’’ Asadar, gasiti un obiectiv important si incercati sa faceti progrese cat de mici in fiecare zi, deoarece acest lucru poate avea cu adevarat un impact pozitiv.

Cand mutam lumina reflectoarelor de la noi si incepem sa ne gandim la nevoile si dorintele altcuiva, incepem sa simtim ca viata noastra conteaza. Acest lucru se poate realiza prin voluntariat sau prin ingrijirea unui membru al familiei sau chiar a unui animal.

Sentimentul ca viata noastra conteaza, este de fapt ceea ce ne da un scop si o semnificatie si acest lucru poate face o diferenta semnificativa pentru sanatatea mintala si bunastarea noastra.

228 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page