top of page

Ce sunt fobiile?

Actualizată în: 31 mar. 2020


Fobia poate fi definita ca fiind o teama irationala, foarte persistenta, dusa uneori la extreme si totusi inofensiva. Aceasta teama poate fi starnita atat de un obiect/ insecta sau o anumita situatie, cat si de anticiparea ei. De exemplu, cei care sufera de agorafobie (teama de spatii deschise) se pot panica la simplul gand ca trebuie sa iasa afara din casa. În unele cazuri, panica devine atât de intensă încât persoana ajunge să-și schimbe viața înainte de a risca să intre în contact cu ceea ce ar putea cauza teama. Senzația de panică este o experiență extremă în care persoana crede că poate muri.

Putem enumera cateva simptome: Ameteala, pierderea echilibrului, transpiratii, greata, tensiune musculara, palpitatii, cresterea ritmului cardiac, etc..

Psihoterapia este una dintre cele mai utile metode de tratament in cee ace priveste fobiile. Impreuna cu psihoterapeutul va intelege ca motivul fricii nu este intemeiat si in ritmul lui, in felul lui, clientul va ajunge sa intre in contact cu obiectul/ situatia fobica.


Hipnoterapia in tratarea fobiilor


Utilizarea hipnozei ericksoniene în tratarea fobiilor este extrem de eficientă, deoarece hipnoza produce o disociere instantanee între minte și corp, care permite clientului să-și disocieze temerile și să le lase deoparte.

Temerile sunt percepute ca reacții fiziologice ale corpului (creșterea ritmului cardiac, presiunea asupra pieptului, transpirație și mâini reci, geutate in a respira, etc.)

Intervenția psihoterapeutică premergătoare hipnozei în sine va ajuta la prevenirea apariției temerilor anticipative și la relaționarea cu obiectul fobic.


Tipuri de fobii


Unele fobii sunt destul de comune. Frica de zbor, teama de lift, claustrofobia (teama de spatii inchise), agorafobia (teama de spatii deschise) și teama de vorbire publică sunt probabil cele mai cunoscute. La acestea se adaugă teama de înălțimi, teama de a vedea sânge, teama de tunet sau de întuneric și frica de un anumit animal (păianjeni, șerpi, insecte, câini, pisici,etc..).

Se consideră că frica este o fobie atunci când persoana anticipează frica și face tot posibilul pentru a evita obiectul de care se teme sau situația care provoacă panică.


În alte cazuri, panica poate modifica comportamentul și poate provoca atitudini violente sau nesăbuite cum ar fi dorința de a deschide ușa unui avion în zbor. Acest tip de reacție, total involuntara și disproporționata, îl face pe om să simtă că își pierde mintile pentru că, evident, știe că atitudinea lui nu are logică.

Tratamentul fobiei trebuie făcut în mod inconștient și acesta este motivul pentru care toți clientii înțeleg că cea mai bună metodă de a-și depăși fobiile este hipnoza iar pe lângă faptul că este foarte eficientă -în cateva sesiuni- nu are recidive.


Intrebari frecvente despre hipnoza in tratarea fobiilor:


Este eficienta transa hipnotica in tratarea fobiilor?

Rezultatele sunt foarte satisfacatoare, toti clientii raporteaza ca au depasit fobia lor. Este tratamentul cu cea mai mare rata de succes.


Sunt necesare multe sedinte?

Nu pot fi garantate un numar fix de sedinte, acest lucru depinzand de fiecare persoana in parte. Dar de obicei 8-10 sedinte pot fi suficiente.



9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page