top of page

Simti ca nu iti iubesti bebelusul?Esti trista? Este posibil sa suferi de depresie postnatala!

Actualizată în: 17 mai 2019


Orice femeie care tocmai a nascut poate suferi de depresie postpartum fara o cauza aparenta. Scaderea brusca a hormonilor poate fi responsabila pentru acest tip de depresie.

Simptomele depresiei postpartum:

Cele mai frecvente simptome ale depresiei postpartum sunt tristetea, iritabilitatea, oboseala, insomnia, pierderea apetitului si anxietatea. Cateva detalii:

Tristetea. Este cel mai frecvent simptom. Proaspata mamica are o stare de spirit scazuta, se simte nefericita, incepe sa planga din orice si aparent, fara niciun motiv.

Iritabilitatea. Proaspata mamica este usosr iritabila si agitata cu partenerul ei, cu familia si chiar cu copiii si nou-nascutul. Ea simte o anumita dezorganizare in gandurile sale si o anumita incapacitate de a-si indeplini sarcinile zilnice.

Oboseala. Depresia postpartum face ca mamica sa se simta epuizata, coplesita si obosita sa-si indeplineasca primele sarcini ca mama. Se simte incapabila și inutila.

Insomnia. Are mari dificultatati de a adormi.

Pierderea apetitului. Datorita depresiei postpartum, proaspata mama nu are timp pentru ea sau pofta sa manance, ceea ce o poate face să se simtă urata și obosita. Alte mamici o fac invers. Mananca in exces pentru a supera aceste trairi si a atenua distresul psihologic.

Anxietatea. Se manifesta ca un sentiment de frica. Femeia se teme sa ramana singura cu copilul ei, sa il hraneasca, sa ii faca baie, sa il ingrijeasca daca este bolnav si se simte vinovata de faptul ca nu este suficient de "indragostita" de el, asa cum ar trebui sa fie.

Dezinteresul fata de sex. Ceea ce a fost odata o placere, devine acum plictisitor pentru mama. Ea respinge, de obicei, orice contact sexual.

Impovarare. Mamica are sentimentul ca nu are timp pentru nimic. Ii ia mult timp sa stabileasca noi rutine cu bebelusul si noua situatie pe care o traieste.

Tratamentul depresiei postpartum:

Este dificil sa estimam durata depresiei postpartum. Unele cazuri dureaza o saptamana, iar altele pot dura cateva luni. Medicii recomanda tratarea depresiei postpartum inca de la inceput. Daca nu este tratata corespunzator, aceasta poate persista luni si chiar ani.

Depresia postpartum are un tratament similar cu orice alta depresie. Terapia psihologica este cea mai indicata, mai ales cand mama isi alapteaza copilul. Cu toate acestea, în unele cazuri, este necesar sa se combine cu medicamentele.

Tratamentul ar trebui sa inceapa in momentul suspectarii tulburării.


Ca terapeut, am misiunea de a face proaspetele mamici sa inteleaga ca aceasta tulburare are rezolvare si ca vor invata cum sa ii faca fata, privind problemele intr-o atitudine pozitiva, cu intelegere, toleranta si nu cu reprosuri sau vina. Va avea nevoie de sprijin și liniste. Este foarte important ca si partenerul (daca exista) să fie implicat in acest demers.

In ceea ce priveste tratamentul farmacologic, medicul va prescrie intotdeauna tratamentul, in functie de necesitate.



273 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page